ROSA-MARIA

Kaudella 2017-2018 olen mukana:

SAGI TopTeam eteläinen tiimi, VAU Agility Team, HSKH Tehotiimi, Agilityurheilijat.fi -tiimi

Kehonkieli kertoo koiralle enemmän, kuin tuhat sanaa

Moikka. Sporttitassun takana olen minä, Rosa-Maria Ikäheimonen. Olen harrastanut agilitya kahdessa eri kokoluokassa. Aloitin miniluokassa jackrussellinterrieri Pyryn kanssa ja tällä hetkellä olemme bordercollie TheJutin kanssa maksiluokassa.

Mistä Sporttitassun ajatus sitten oikein lähti?

Aloitin siis agilityn vuonna 2010 Pyryn kanssa. Hyvin nopeasti huomasin, että agility on vauhdikasta ja hauskaa tiimityötä koiran kanssa. Laji vei minut totaalisesti mennessään.

Pyryn kanssa agilityn tekeminen tuntui erilaiselta kuin nykyään isolaukkaisen ja nopean maksikoiran kanssa.

Tarkoitan, että Pyryn kanssa ”riitti” hyvä kunto, jonka voimin jaksoin juosta pitkätkin ratatreenit väsymättä. Jalat eivät väsyneet eikä hengästyminen estänyt tekemästä uudestaan ja uudestaan.

Lajivalmennusta löytyi helposti, mutta oheisharjoitteluun perehtynyttä valmentajaa ei ollutkaan tarjolla joka kaupungissa. Kaipasin kuitenkin kovasti lajiharjoittelun tueksi valmentajaa, joka oli perehtynyt nimenomaan agilityurheilijan oheisharjoitteluun.

Aloin opiskelemaan aihetta itsenäisesti ja kävin oppimassa ja treenaamassa muiden lajiien fysiikkavalmennuksissa.

Pian huomasinkin, että agilitysta tuli huomattavasti helpompaa, kun panostin oheisharjoitteluun agilitytreenien ulkopuolella. Treeniaikaa koiran kanssa ei tarvinnut enään kuluttaa siihen, etten hahmottanut mihin käsien, rintakehän ja jalkaterien tulee osoittaa.

Mm. nopeus- ja räjähtävyysominaisuuksien parantumisen myötä pystyin reagoimaan paljon nopeammin tilanteisiin radalla sekä lähtemään liikkeelle oikea-aikaisemmin ja nopeammin. Rohkeus ja itseluottamus omaan tekemiseen rakentui osaltaan oheisharjoittelun myötä.

Aikaisemmin päässä jyskyttävä ”kiire” kaikkosi, koska tiesin, että ”mä pystyn” ja ”mä ehdin”

Käännekohta

Hyvän fysiikan merkityksen oivalsin erityisesti raskaana ollessani sekä muutamien kuukausien jälkeen lapsen syntymän jälkeen.

Ei jäänyt epäselväksi, että heikko kehonhallintani, hitaat reaktiot sekä voimattomat jalat heikensivät tekemisemme laatua äärettömän paljon. Tämä kokemus oli  niin sanotusti ”piste ii:n” päälle.

Kaiken oppimani, kokemuksieni ja oivalluksien kautta koin, että haluan auttaa myös muita kanssaharrastajia tulemaan paremmiksi ohjaajiksi koirilleen.

Tarina jatkuu

Sukeltaessani TheJutin  kanssa maksikoiran maailmaan, huomasin pian, että en pärjännyt enään kilpajuoksemisella.

Minun täytyi alkaa ajattelemaan ihan uusiksi ponnistus- ja laskeutumispaikkoja, linjoja ja laukanvaihtoja.

En väitä, etteikö pienemmissä kokoluokissa olevien koirien kanssa tarvitse näitä asioita pohtia! Päinvastoin. Pyryn kanssa kuitenkin itse olin selvinnyt ilman tätä ajattelua -vain juoksemalla kovaa kaikkialle.

Myös koiran taidot ja esteosaaminen saivat aivan uuden merkityksen omassa agilitykäsialassani. Koiran vahva esteosaaminen, taidot sekä fysiikka ovat ehdottomasti prioriteettilistan kärkipäässä.

Palataan takaisin TheJutiin. On koiria, jotka korjaavat ohjaajan virheet ja on koiria jotka eivät anna milliäkään periksi.

TheJuti kuuluu jälkimmäiseen seurueeseen. Minun on oltava yksinkertaisesti ajoissa tilanteissa: sadasosasekuntikin epäröintiä niin voin todeta, että ”se meni jo!”

Hyvän koordinaatiokyvyn ja ketterien jalkojeni avulla ohjaukset on helpompi tehdä ja tuntuu siltä, että tekeminen on sujuvampaa. Askelmerkit osuvat useimmiten oikein ja ohjauskuviot ja suunnanvaihdot jatkuvat oikeaan suuntaan. Liikkeen suunta kun on tärkeä viesti koiralle.

Kehonkielihän kertoo koiralle enemmän kuin tuhat sanaa. Mihin rintakehä osoittaa, mihin jalkaterät osoittavat..

Oikea-aikainen ohjaus edellyttää ennenkaikkea oman koiran tuntemista sekä yhteistyön hioutumista yhteen.

Kaikenlainen tekeminen yhteistyössä koiran kanssa -mukaanlukien agilitytreenit, ovat parasta harjoitusta tähän. Ohjaajan oheisharjoittelu ei korvaa lajiharjoittelua eikä sen tarvitse olla pois koiran esteosaamisen ja taitojen opettamisesta.

Hyvän fysiikan ansiosta treenisi laatu säilyy korkeana, koska jaksat tehdä koko treeniajan täysillä.

Laatua ylläpitää myös se, että voit keskittyä sataprosenttisesti koiraasi, etkä siihen, että ”en jaksa” tai ”en ehdi” tai mitä tahansa, joka estää tekemästä parasta suoritustasi.

Entäs ne pitkät kisapäivät, kun ei meinaa jaksaa keskittyä siihen viimeiseenkin rataan?

Hyvän kunnon ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin myötä jaksaminen ja hyvä vireystila kannattelee läpi treeni- ja kisapäivän.

Kilpailutilanteessa pieni nestehukka voi tuntua päänsärkynä, huonosti nukutut yöunet keskittymiskyvyn herpaantumisena ja heikko peruskunto siten, että et vain jaksa enään zempata sitä viimeistä rataa.

Mottoni onkin, että agilitykoiran takana on aina ihminen. Kun sinä voit hyvin, jaksat ylläpitää hyvää vireystilaa. Kun sinulla on hyvä koordinaatiokyky ja motoriikka pystyt tekemään ohjaukset oikea-aikaisesti. Kun olet treenannut nopeusominaisuuksia, pystyt toimimaan radalla nopeasti. Todennäköisyytesi onnistua -kasvaa.

Kaikelle mitä ihminen agilityradalla tekee, on järkiperäinen ja tieteessä todistettu perustelu. Juokseminen on liikkumisen perustaito, ohjauskuvioiden hallinta on motoriikan ja taidon kehittymistä, kiihdytysnopeus kasvaa mm. kun nopeusvoima kehittyy. Nämä lainalaisuudet ovat ollut tietoisuudessamme jo satoja vuosia. En minä ole keksinyt pyörää uudelleen!

”Agilitytreenien lomassahan tämän kaiken oppii!”

Ohjauskuvioiden hyvä hallinta vaatii toistoa ja toiston taustalla aina ymmärrystä mitä olet tekemässä: mihin jalka menee, missä käsi on, mihin katson, minne jalat osoittaa? Fysiikkavalmennus ei ole vain puhdasta kuntoa, vaan taidon oppimista, motoriikan hallintaa, analysointia ja ymmärrystä.

Et taatusti pysty ajattelemaan tätä puolta ja näitä asioita lajitreenin lomassa, kun treeniaika on rajoitettu ja haluat panostaa sinun ja koiran yhteiseen tekemiseen.

Kaiken siellä radalla olisi hyvä tapahtua automaationa, flow-tilassa tai miten itse kukin asian haluaa ilmaista! Voit oppia tämän kaiken agilitytreenien lomassa -mutta pohjan rakentaminen agilitytreenien ulkopuolella nopeuttaa tätä prosessia sekä on reilumpaa koirallesi.

Sen sijaan, että murehtisit kisakenttien laidoilla sitä, kuinka olit myöhässä ja koirasi ajautui sen vuoksi väärälle esteelle. Taikka lyöt päätäsi treeneissä seinään, kun ohjauskuviot eivät vain taivu -voit tehdä asialle paljonkin.

Tarkoitan tietenkin oheisharjoittelun aloittamista! Minä autan sinua. Kaikki palveluni ovat riskittömiä eli saat 100 % tyytyväisyystakuun. Miksi et siis ottaisi yhteyttä heti?

Terveisin: Rosa-Maria

Koulutus: lääketeknikko (2009), farmaseutti (2013), FAF personal trainer (2016), hierojaopiskelija (2018). Mukana useassa valmennustiimissä mm. SAGI:n TopTeam eteläisessä tiimissä kaudella -17-18.